Jesteś studentem? Chcesz się sprawdzić w zadaniu z „branży”? Prześlij materiał na poniższy „case study” i weź udział w konkursie.
Postaw się w sytuacji, gdy dostajesz pracę w firmie produkcyjnej i masz się zająć ogólnie pojętą ochroną środowiska. Od czego byś zaczął/zaczęła uporządkowywanie stanu formalnego dla zakładu oraz jakie inwestycje i rozwiązania wprowadziłbyś/wprowadziłabyś w celu minimalizacji kosztów z tego tytułu
CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADU
Zakład zajmuje się produkcją makaronu. Linia składa się z silosów zewnętrznych na mąkę, mieszalnika, walcarki, prasy i krajalnicy. Produkt świeży zostaje podsuszany w maszynach zasilanych parą. Przygotowany makaron jest pakowany w opakowania z tworzywa sztucznego zamykanych przy pomocy zgrzewarki.
Para wodna wytwarzana jest w kotle o mocy 800 kW. Woda pobierana jest ze studni należącej do przedsiębiorstwa, a następnie uzdatniana. Ścieki odprowadzane są do kanalizacji miejskiej.
W zakładzie wytwarzane są odpady takie jak mokre resztki makaronów oraz suchy makaron. oraz opakowania z tworzyw sztucznych i papieru.
Gotowy produkt w opakowaniach zbiorczych (kartonach) sprzedawany jest na terytorium Polski.
Na terenie zakładu mieści się warsztat mechaniczny, w celu zapewnienia ciągłości pracy urządzeń oraz do drobnych napraw. Warsztat wyposażony jest w dwie spawarki, z czego jedna pracuje pod wyciągiem.
Dodatkowo zakład wyposażony jest w chiller (schładzanie cieczy).
Najnowsze komentarze